Blessure of ziek : ontdek hoe je jouw training kan aanpassen
- Patricia Willems
- 15 mrt
- 3 minuten om te lezen
Bijgewerkt op: 18 mrt
1. Qi Gong doen als je geblesseerd bent
We hebben het allemaal wel eens voor. Je bent in voorbereiding voor een doel en je voelt je slapjes of je loopt een blessure op in de training.
Als je geblesseerd bent, is het belangrijk om bewegingen en oefeningen te vermijden die je blessure verder verergeren. Je zou niet gaan hardlopen met een gebroken enkel, en evenzo moet je voorzichtig zijn om specifieke Qi Gong-bewegingen te vermijden die tot verdere irritatie of ongemak kunnen leiden.
Omdat elke blessure anders is, is er geen "voor-iedereen-goed"-aanbeveling voor het aanpassen van je Qi Gong-routines op basis van specifieke blessures. Er zijn echter een paar principes die u kunnen helpen verschillende Qi Gong-routines aan te passen aan uw behoeften en beperkingen.
Over het algemeen kan overmatig rekken irritatie of verergering van geblesseerde delen van uw lichaam veroorzaken.
Wanneer je lichaam aan het genezen is, is het belangrijk om de spieren, ligamenten of gewrichten die aan het genezen zijn niet te overbelasten.
Dit geldt zowel voor gerichte rekoefeningen als voor bewegingen die een groter bewegingsbereik vereisen.
Veel Qi Gong-oefeningen leren je bijvoorbeeld om specifieke houdingen aan te houden die de spieren in je nek, schouders en rug strekken. Hoewel deze oefeningen geweldig zijn als je volledig gezond bent, kunnen ze schadelijk zijn als je herstelt van blessures in die delen van je lichaam. Daarom is het meestal het beste om dergelijke rekoefeningen over te slaan als je te maken hebt met een nek-, rug- of schouderblessure.
Op dezelfde manier nemen sommige Qi Gong vloeiende bewegingen je mee door een breed scala aan bewegingen. De Fontein is bijvoorbeeld een oefening waarbij alle delen van je armen in een cirkelvormige, vloeiende beweging worden betrokken. Als je last hebt van een armblessure, kan het moeilijk zijn om de volledige oefening te doen. Het kan echter zijn dat je een aangepaste versie kunt maken waarin je kleinere cirkels met je armen maakt. Hierdoor kun je nog steeds genieten van de Qi Gong-oefening en enkele van de voordelen ervan krijgen, terwijl je toch voorkomt dat je het geblesseerde deel van je lichaam overbelast.
Natuurlijk is elke blessure anders en dit zijn slechts een paar voorbeelden. Het is belangrijk om altijd goed op je lichaam te letten en je eigen ervaring je gids te laten zijn.
2. Je praktijk aanpassen als je ziek bent
Over het algemeen is het het beste om geen Qi Gong-oefeningen of andere fitheidsoefeningen te doen als je ziek wordt.
Als je ziek wordt, moet je lichaam al zijn energie richten op het afweren van pathogene Qi. Daarom, in plaats van energie te besteden aan het betrekken van je lichaam bij fysieke bewegingsoefeningen, is het beter om je te concentreren op een paar eenvoudige zuiveringsoefeningen.
Purgerende oefeningen helpen je om pathogene Qi en ziekte los te laten. In de Chinese geneeskunde en Qi Gong is een effectieve manier om pathogene Qi vrij te maken door middel van de helende geluiden, specifiek voor de longen.
Om pathogene Qi uit je lichaam te verwijderen, adem je diep in en adem je vervolgens uit terwijl je het "Zzzzzzzz"-geluid maakt. Dit is het helende geluid voor de longen, dat je helpt pathogene Qi vrij te maken en je immuunsysteem te versterken.
Doe dit geluid een paar minuten terwijl je visualiseert dat je longen gevuld zijn met stralend, wit licht. Door het helende geluid voor de longen te doen en wit licht te visualiseren, kun je pathogene energie loslaten die verband houdt met ziek zijn.
Zoek bovendien de drukpunten direct onder uw sleutelbeen. Dit zijn de eerste punten op de longmeridiaan. Probeer met je vingers over deze punten te wrijven om je longmeridiaan en helende energie in je lichaam te activeren.

Door deze ontspannende helende geluiden en acupressuuroefeningen te doen in plaats van bewegingsoefeningen als je ziek wordt, kun je pathogene Qi sneller loslaten. Als je je eenmaal beter begint te voelen, kun je terugkeren naar beweging Qi Gong-oefeningen.

Patricia, manuele therapeute en qigong vitaliteit coach bij Prana Energetix belgie
Héél interessant onderwerp!