top of page
Foto van schrijverPatricia Willems

Waarom lid worden van een wandelclub in jouw omgeving


Als wandelen nieuw voor je is of je wandelt vooral op je eentje , kan het overweldigend zijn om te denken aan alle dingen die je nodig zou kunnen hebben voordat je op pad gaat.


We herinneren ons dat we zenuwachtig waren voor de eerste lange wandeling omdat we niet zeker waren wat we moesten aandoen en of we uitrusting moesten mee nemen.


Maar het hoeft echt niet moeilijk ze zijn om je voor te bereiden op een wandeling !

We hebben deze wandelgids gemaakt voor beginners met alles wat je moet weten, inclusief wat je kan overwegen, de beste wandeluitrusting lijst en andere tips voor beginners.


TIP 1 : zoek waar je je prettig bij voelt.

Onze eerste wandeltip voor beginners is voor jou om erachter te komen waardoor je je het meest comfortabel voelt tijdens het wandelen. Het is voor iedereen anders. Tijdens onze eerste wandeltocht dachten we dat wandelen met een grote groep ons op ons gemak zou doen voelen. Je voelt je zekerder als je in groep stapt. Maar wij stelden vast na afloop dat we heel weinig van de omgeving hadden gezien. Een wandelvergadering is geen ontspanningswandeling :)

Wandelen is een leerproces, dus raak niet ontmoedigd als je niet meteen jouw draai vindt. Onze tips helpen je op weg.


TIP 2 : Schrijf je in bij een wandelclub.

Wij schreven ons in bij de FLORASTAPPERS GENT omdat dit in onze buurt is en wij veel vrienden en familie positief hoorden praten over deze organisatie. Je kan je eenvoudig online lid maken en alle details zie je via deze link.

Als lid van de FLORASTAPPERS ben je automatisch lid van WALKING IN BELGIUM.

Dat betekent dat je zelfs geen wandeling moet uitstippen zelf maar je wandelingen kan volgen die volledig uitgestippeld zijn. Naarmate je meer wandelervaring opdoet, kan je in de wandelkalender voor meer uitdagende tochten gaan.


Zoek een wandelmaatje. We raden nieuwe wandelaars altijd aan om iemand te vinden om mee te wandelen. Hoewel je helemaal alleen kan stappen, voelen de meesten zich veiliger met twee. Er zijn veel wandelgroepen op sociale media te vinden maar ook in de facebook groep van de FLORASTAPPERS zijn er vaak mensen die een wandelmaatje zoeken.


Lees ook recente trail ervaringen. Er zijn geweldige websites waarop wandelaars hun ervaringen posten. Zo kan je zien hoe het pad eruit ziet (goed en slecht) verhard of onverhard, zo krijg je een idee wat je kan verwachten. Of het nu gaat om een recente beren, - everzwijnen , omgevallen bomen, omgeleide paden als gevolg van het één of het ander , of waar er veel insecten zijn, het zal je helpen om je beter op je gemak te voelen op het pad dat je bewandelt.


wandelschoenen magnum boots
Magnum wandelbottines


Check het weer. Vlaanderen is nu niet onderhevig aan extreem weer maar toch hadden we het voor dat we een wandeling gepland hadden richting West-Vlaanderen maar door hevige regen waren alle wegen afgesloten en dienden we uit te wijken richting Antwerpen. Ga je naar de Ardennen dan moet je er rekening mee houden dat het weer drastisch kan veranderen.


Geef iemand de details van je wandeling, bijvoorbeeld de link van de wandelapp. Hoe laat je begint, met wie je stapt en wanneer je aankomt.


Er zijn heel veel goede wandelapp waar je kaarten kan downloaden maar als lid van onze wandelclub zijn deze altijd online en gratis beschikbaar. Je kan dit koppelen met google maps of jouw slim sporthorloge. Zelf gebruik ik de Samsung galaxy





TIP 3 : UITRUSTING


Hoewel je kan wandelen met hardloopsneakers en een gewone rugzak (dat deden we ook lang , vooral in de zomer) zal een goede uitrusting een enorm verschil maken.


WANDELRUGZAK : het hebben van een goede wandelrugzak is alles bepalend. Je wandelrugzak ondersteunt jouw rug terwijl je alle essentiële spullen bij houdt, dus de investering waard. Het is echt de moeite om tijd te nemen voor het kiezen van een rugzak en wandelschoenen omdat dat de belangrijkste items zijn.

Er zijn zoveel dingen waar je rekening mee moet houden zoals frametype, ventilatie , zakken, toegang, vulling, waterdichtheid etc. Ga dus naar een fysieke winkel bij iemand die jou advies kan geven. Een goede vuistregel voor rugzakcapaciteit is 28-35 liter voor dagtochten. Voor kortere trajecten is een heuptas met vakken ook handig.


DRINKRUGZAK : kiezen tussen een drinkrugzak of bidons is gebaseerd op persoonlijke voorkeur. Hydratatiepakken zijn gemakkelijk te gebruiken en toegankelijk om je veel water kan meenemen en comfortabel op jouw rug zitten. Lees ook zeker ervaringen van anderen. Wij nemen altijd een herbruikbare , opplooibare waterfles mee om extra vocht mee te hebben.



HOOFDLAMP : dit is nodig als je heel vroeg op pad gaat of een avondwandeling doet. Het is cruciaal dat je voldoende zichtbaar bent je weet nooit wanneer je het nodig kan hebben.


TIP 4 : Oke nu je jouw wandeluitrusting klaar hebt is het tijd voor de rest. Denk eraan less is more. Je wilt geen superzware rugzak om je rug en schouders te bezeren of je oncomfortabel te voelen maar een evenwicht vinden in wat je meeneemt kom je snel te weten.


Kompas en kaart : Veel wandelaars vertrouwen op navigatie apps op de telefoon , die prima werken maar een betrouwbare kaart en kompas zijn geweldige back-ups als jouw telefoon het begeeft.

Bij de meeste wandelorganisaties hangt een plannetje in de buurt van de inschrijvingsbalie.

Voedsel en water : dit zijn de meeste essentiële items die je tijdens jouw wandeling moet meenemen. Een voordeel als je lid bent van de wandelclub dan vindt je na elke 5-6 km rustpost waar je iets kan eten , drinken of een sanitaire stop doen. Een tip is om elke twee uur 3 tot 4 glazen water te drinken om het vocht dat je verliest tijdens het stappen aan te vullen

Zelfs als je denkt goed zonder eten te kunnen, neem het toch maar mee. Zelf hebben we ook moeten uitzoeken wat het beste past en licht verteerbaar is. Het is een leerproces .Als je niet weet waar te beginnen kan kan je noten, een broodje met beleg en een banaan proberen. Als je eenmaal meer begint te wandelen, kom je er vanzelf achter waarbij je je goed voelt .

In de zomer nemen we meestal een bidon mee met water met mindmaster rood erin. Zo voorzie je jouw spieren van de nodige brandstof. En als het echt uitdagend wordt hebben we ook altijd een mindmaster bij om snel in de mond te laten smelten. Handige zakjes : gewoon openscheuren en laten smelten in de mond. Wij voelen dat onze spieren en gewrichten hierdoor goed gesmeerd worden en voelen dan ook geen stijfheid de volgende dag.



MINDMASTER : voor een actieve levensstijl




EHBO : het is handig een klein EHBO pakje mee te nemen tegen blisters en kleine ongemakken. In de rustposten is dit meestal ook aanwezig.


EXTRA VOORDELEN : wanneer je lid wordt dan ontvang je uiteraard jouw persoonlijke wandelkaart die je nu ook digitaal kan bijhouden in de app van Walking in Belgium. Je toont deze bij de inschrijvingstafel en als lid betaal je meestal 1.50 euro. Dit kan meer zijn als je voor een specifiek goed doel stapt maar dit wordt altijd vooraf bekend gemaakt.

Je ontvangt het jaarboek met alle wandelingen.

Je bent verzekerd

Je krijgt via jouw ziekenfonds het inschrijvingsgeld grotendeels terugbetaald. Want wandelen maakt je gezonder !


We wensen jou veel wandelplezier want dat is het toch vooral. Ontspannen, op adem komen, nieuwe plekken ontdekken.


Laat ons gerust weten wat jouw ervaringen zijn !


May the Prana force be with you








97 weergaven0 opmerkingen

Commentaires

Noté 0 étoile sur 5.
Pas encore de note

Ajouter une note
Verjaardag
bottom of page